Apolitični

Hrana će nam dolaziti i s gradskih krovova

Prije dvadesetak godina američki mikrobiolog Dickson Despommier osmislio je koncept vertikalne poljoprivrede koji bi uskoro mogao izmijeniti način na koji rješavamo nekolicinu aktualnih globalnih problema: zagađenje okoliša, nestanak bioraznolikosti, gubitak životinjskih i biljnih vrsta, globalno zagrijavanje, prenapučenost i prehrambenu krizu

Taj profesor s newyorškog sveučilišta Columbia sa svojim studentima koncipirao je „nebodersku farmu“ koja bi mogla prehraniti 50 tisuća ljudi. Oni su zamislili trideseterokatnicu opremljenu beskrajnim nizovima polica na kojima bi se naprednim hidroponskim tehnikama pod umjetnom rasvjetom uzgajalo stotinjak vrsta voća i povrća, dok bi se na nižim katovima uzgajala perad i riba. Biljke i životinje međusobno bi osiguravale potrebne hranjive tvari u održivom ciklusu, dok bi čovjek trebao osigurati samo energiju i – znanje.

Prednosti vertikalne poljoprivrede su brojne: ta tehnologija omogućuje uzgoj hrane bilo gdje u svijetu, čak i na potpuno neplodnoj zemlji, usred gradova, ili u pustinjskim i polarnim područjima. Budući da se regulira svaki aspekt rasta biljaka – temperatura, vlaga, osvjetljenje, hranjive tvari – povrće i voće raste do svog punog potencijala. Okruženje u kojemu se uzgajaju biljke u potpunosti je čisto i kontrolirano pa nema potrebe za korištenjem pesticida, fungicida ili herbicida za borbu protiv korova, gljivica i nametnika. Najsuvremenije hidroponske tehnike omogućuju smanjenje potrošnje vode za 95 posto, a posebno razvijene LED svjetiljke osiguravaju specifičnu boju svjetlosti potrebnu za fotosintezu biljaka. Nema opasnosti od tuče, mraza, oluja, poplava ili suša – svaki dan je idealan za vertikalnu poljoprivredu!

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: EPA – YOUSSEF BADAWI