Apolitični

Hoćemo li u budućnosti jesti tunu i druge morske proizvode, iz laboratorija? Iz Silicijske doline nude rješenje…

Znanstvenike i stručnjake različitih profila koji se bave hranom sve više intrigira pitanje prehrane čovječanstva u budućnosti na način da se ne šteti okolišu, ni životinjama.

O toj temi, na održanom Weekend media festivalu u Rovinju, proteklog vikenda, govorio je Michael Selden, suosnivač i izvršni direktor Finless Fooda-a, jedne od FoodTech kompanija koje dolaze iz Silicijske doline.

On smatra da se proizvodnjom stanično uzgojene morske hrane može stati na kraj izlovu ribe te da na razinu zaštite i očuvanja oceana i biološke raznolikosti najviše utječemo mi – ljudi. Upravo je takvo razmiščjanje polazište za uzgoj plodova mora u laboratoriju i pametne proizvodnje kultiviranog mesa, a sve u korist borbe protiv klimatskih promjena i gorućih pitanja sutrašnjice, poput ovoga: Što (ne)ćemo jesti 2050.?, što je i bio naslov Seldenovog gostovanja na festivalu u Rovinju.

– Ne znamo kolika količina hrane je svijetu, odnosno ljudima potrebna, i zato moramo požuriti proizvodnju laboratorijskih uzgojenih prehrambenih proizvoda. Stanovništvo razumije negativne učinke koje pretjerana konzumacija i uporaba životinjskog mesa ostavlja na okoliš. Rješenje se krije u pristupačnim i kvalitetnim proizvodima koji imaju jednak okus kao divlje vrste – ističe Selden koji kroz Finless Foods uzgaja ribu i druge plodove mora iz stanica.

Sviđalo nam se to ili ne, ovakva budućnost već je tu.

Cijeli članak možete pročitati na: more.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay