Apolitični

Gurmani iz cijeloga svijeta natječu se za rezervaciju stola u restoranu Alchemist!

Kako bi stvorio iznimno nezaboravni gurmanski dojam Rasmus Munk kombinira napredne kulinarske tehnike, upečatljivi dizajn, iznenađujuće sastojke i okuse s jakim i povremeno provokativnim pričama. Emocionalni utjecaj koji time postiže pomaže da se ideje održivosti, jednakosti i različitosti prenesu i izvan zidova njegova restorana.

I dok se gurmani iz cijeloga svijeta natječu za rezervaciju stola u Alchemistu, Munk neprestano smišlja nove eksperimente na temelju hrane koje će, na koncu, poslužiti u nekoj od mnogih konceptualnih sala restorana raširenog na tri kata. I to tako traje već od 2017, kada je Alchemist stigao na popis najpoželjnijih gastronomskih iskustava u Europi.

Mnogo toga taj restoran izdvaja od ostalih hodočašća fine dininga u Kopenhagenu. Kao prvo, smješten je u bivšoj radionici za izradu scenografija Danskog kraljevskog baleta i može se pohvaliti fantastičnim multimedijskim instalacijama. Drugo, meni se sastoji od 50 dojmova (tako se u Alchemistu zovu sljedovi, cijena jelovnika je oko 3850 kn). I konačno, tu je Munkova sklonost da posjetitelje natjera na razmišljanje o kurentnim društvenim i političkim temama, od izrabljivanja djece do globalnog zatopljenja, sve putem umjetnički osmišljenih jela.

Kako to rade u Alchemistu? Recimo, projekcijama na kupoli sale – prizora poput plastičnih vrećica koje lebde među meduzama, kucajućih srca, nadimajućih pluća i transplantacije organa. Jedan od načina je i eksperimentiranje s namirnicama (primjerice tetivama krava i janjećim plućima, koji se obično odbacuju) i potpuno novim kulinarskim metodama. Posebnu stavku predstavlja posluživanje jela, recimo u lubanji janjeta ili tako da se od gostiju traži da sišu par silikonskih vimena. K tome, sve je protkano i posebnom koreografijom, rasvjetom i nastupima umjetnika.

U međuvremenu, Munk nakon pandemije nastavlja još žešće. Tvrdi da je tek zagrebao površinu holističke kuhinje i onoga što Alchemist može biti i najavljuje daljnju suradnju ​​s različitim profesionalcima s područja kazališta, filma, čak i psiholozima i mađioničarima.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Alchemist