Apolitični

Gorko-slatka istina o zaslađivačima: Propao još jedan udar na aspartam

Aspartam, jedan od najčešće korištenih umjetnih zaslađivača, nije stavljen na popis kancerogenih sastojaka iako je Međunarodna agencije za istraživanje raka (IARC) u lipnju ove godine najavila da bi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) to mogla učiniti. Taj niskokalorični umjetni zaslađivač zamjena je za šećer i dvjestotinjak je puta slađi od njega. Sadržavaju ga mnogi proizvodi, od Coca-Colinih dijetnih gaziranih pića do Marsovih žvakaćih guma Extra, a i dalje će biti nezaobilazan sastojak u hrani i piću.

Znanstveni dokazi

WHO je s UN-ovom Organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO) 13. srpnja objavio da je aspartam siguran za uporabu. Objava je uslijedila nakon što su stručni odbori WHO-a i FAO-a za aditive u hrani (JECFA) zajednički pregledali mnogo znanstvenih podataka o potrošnji aspartama prikupljanih desetljećima i utvrdili prihvatljiv dnevni unos koji se može sigurno konzumirati tijekom cijeloga života. Izvršna direktorica Međunarodng vijeća udruge industrije bezalkoholnih pića (ICBA) Kate Loatman pobjedonosno je izjavila da taj zaključak najvećih svjetskih stručnjaka za zdravlje i sigurnost hrane još jedanput potvrđuje da je aspartam siguran.

Objavom o sigurnosti aspartama za korištenje u prehrani WHO je obezvrijedio ​ mišljenja IARC-a, jedne od svojih agencija, no to nimalo ne iznenađuje. Samo onaj tko je istinski neovisan ne mora plesati kako drugi sviraju, a WHO je administracija koja ne stvara vlastiti prihod, nego ovisi o uplatama raznih donatora i industrija čije interese vrlo često neprikriveno zastupa. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay