Apolitični

GMO rajčica snižava tlak i štiti kardiovaskularni sustav – odobrena za japansko tržište!

Japan je prije nekoliko dana odobrio slobodnu prodaju i konzumaciju nove sorte rajčice dobivene postupkom modifikacije gena (GM). Taj genetički redizajnirani pomidor specifičan je po tome što u sebi sadrži peterostruko veću količinu spoja čija konzumacija klinički dokazano normalizira krvni tlak kod osoba s hipertenzijom i bolestima kardiovaskularnog sustava.

Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne skrbi Japana u petak je odobrilo proizvodnju i prodaju rajčice koju su u uzajamnoj suradnji razvili Sveučilište Tsukuba i tvrtka Sanatech Seed. Ovo voće (botanički gledano, rajčica je voće, to znate, ne?) sadrži pet puta veću količinu GABA, gama-aminomaslačne kiseline, molekule čija se funkcija u ljudskom organizmu povezuje s regulacijom prijenosa živčanih impulsa i kontrolom normalnih vrijednosti krvnog tlaka.

Sve do sada poznate domaće i uzgojne sorte obične rajčice u svojem genskom kôdu posjeduju maleni inhibicijski dio koji prilikom sazrijevanja rajčice prirodno blokira i ograničava stvaranje mjerljivih količina GABA. No, tim stručnjaka Tsukuba/Sanatech je posebnom tehnologijom izmjene tog malenog dijela gena uspio „nagovoriti“ rajčicu da ne samo izgleda savršeno i ima izvrstan okus, nego i da postane ukusna, zdrava tvornica savršeno odmjerenih količina lijeka protiv visokog tlaka, s blagotvornim učinkom na cijeli srčano-žilni sustav.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay