Apolitični

Finski znanstvenici proizveli hranu od zraka

Finski znanstvenici koji proizvode proteine “od zraka” kažu da će za deset godina cijenom konkurirati soji. Taj se protein proizvodi od bakterija iz tla koje se hrane vodikom izdvojenim iz vode uz pomoć električne, odnosno solarne energije.

Radi se o visoko proteinskom sastojku, nalik brašnu, koji sadrži 50 posto bjelančevina, 5 do 10 posto masti i 20 do 25 posto ugljikohidrata. Navodno izgleda i ima ukus poput pšeničnog brašna.

U postupku proizvodnje Soleina ne ispušta se suvišan ugljik, naprotiv, koriste se staklenički plinovi da bi se proizvela hrana. Uzima CO2 iz zraka, a zatim ga kombinira s vodom, manjom dozom hranjivih tvari i vitaminima. Pomoću 100 posto obnovljive solarne energije potom pokreće prirodni proces fermentacije sličan onome pomoću kojeg se, primjerice, proizvodi kvasac.

Znanstvenici istraživačkog centra RethinkX, koji predviđaju da će doći do promjena kada su posrijedi brojne vrste na našem planetu, kažu da će ovi proteini do 2035. godine biti oko deset puta jeftiniji od životinjskih.

Procjenjuju da će, kao posljedica situacije s hranom u svijetu doći do potpunog kolapsa stočne industrije.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay