Kavoljupci će ubuduće možda ispijati kavu proizvedenu u Petrijevoj zdjelici, a ne na plantaži, kažu finski znanstvenici koji se nadaju da su u laboratoriju uspjeli uzgojiti održivu kavu.
To je doista prava kava jer u ovom proizvodu nema ničega osim – kave, kaže Heiko Rischer, pokazujući zdjelicu punu smeđeg praha.
On i njegovi kolege iz finskoga Tehničkog istraživačkog instituta VTT vjeruju da će se proizvodnjom ovakve kave izbjeći brojni problemi u okolišu koje izaziva masovna proizvodnja jednog od najpopularnijih napitaka u svijetu.
Njihova kava nije samljevena iz zrnja, već je uzgojena iz skupine stanica biljke kave u strogo kontroliranim uvjetima u bioreaktoru.
Kad se preprži, prah se može pripremati na potpuno jednak način kao i konvencionalna kava.
Kava je problematična
Rischerova skupina koristila se istim načelima stanične poljoprivrede kakva se koriste za proizvodnju mesa u laboratoriju i ne uključuju klanje stoke. Takvo je meso prošle godine u Singapuru dobilo odobrenje za prodaju.
No kava je problematičan proizvod, rekao je Rischer, djelomično i zbog toga jer su zbog porasta globalnih temperatura postojeće plantaže manje plodonosne pa uzgajivači krče šume da bi osigurali mjesto za nove usjeve.
Tu je i problem prijevoza, kao i upotreba fosilnih goriva. U potpunosti ima smisla tražiti alternativu, smatra Rischer.
Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr