Apolitični

Enjingi: Bude li se vino moralo u podrumu razrjeđivati vodom, ja se više neću baviti vinarstvom

Tražimo način kako od loze dobiti ono najbolje. Apsurd je kvariti takvo vino vodom. Tko želi, neka si sam ulijeva vodu i čini svetogrđe. Ja to sigurno neću raditi, odrješit je naš poznati vinar Ivan Enjingi

U vinarskim krugovima, a i među konzumentima, odjeknula je vijest da se talijanska vinska industrija oštro protivi planovima Europske unije o mogućem razrjeđivanju vina vodom kako bi se u tom piću smanjio udio alkohola. Pišu da se razmišlja o osmišljavanju proizvodnje vina bez alkohola ili vina s manjim postotkom alkohola, a sve zbog zaštite zdravlja Europljana.

Talijanski ministar poljoprivrede Stefano Patuanelli odmah je rekao da će se tome usprotiviti, a udruga poljoprivrednika Coldiretti smatra da bi razrjeđivanje vina bilo obmana potrošača i “iznimno opasan presedan koji bi ozbiljno ugrozio identitet talijanskih i europskih vina”. Italija je među najvećim proizvođačima vina u svijetu s prometom od 11 milijardi eura.

Poznati vinar Ivan Enjingi mogućnost da se vina razrjeđuju naziva – apsurdom. – Tražimo način kako od loze dobiti ono najbolje, a to što dobijemo lako se čuva i traje. Apsurd je kvariti takvo vino vodom. Tko želi, neka si sam ulijeva vodu i čini svetogrđe. Ja to sigurno neću raditi. Budemo li u podrumima razrjeđivali boce vodom, to neće valjati. Moglo bi biti svakakvih kemijskih reakcija. Ako idemo na raniju berbu, da u grožđu ima manje šećera, onda će pak vino biti prekiselo i pregorko. Napraviti vino s malom količinom alkohola, to je nemoguće, pogotovo ne od visokokvalitetnih sorti kakve imamo. Prije ću odustati od proizvodnje nego da to radim! – odlučan je Enjingi, čiji je predak Koloman u Hrnjevcu, na obroncima Krndije, prvu vinovu lozu posadio 1890.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay