Apolitični

El Celler de Can Roca: najbolji restoran na svijetu…

Ako se i za jedan restoran može reći da je ‘najbolji na svijetu’, čovjek vjerojatno neće pogriješiti s tom neuhvatljivom, a često i paušalnom ocjenom pripiše li je restoranu El Celler de Can Roca iz katalonske Girone.

Usprkos fami koja ga prati, El Celler de Can Roca nikada nije bio trendovski restoran, već ime koje je polako gradilo svoju reputaciju, a postoji već 36 godina. Na listi The World’s 50 Best Restaurants pojavio se gotovo neprimjetno, tek 2006. na 21. mjestu, otkad je postao stalni član tog elitnog društva. Najveći skok napravio je 2009., kada je s 26. skočio na peto mjesto. Godinu poslije uknjižio je i treću, maksimalnu Michelinovu zvjezdicu, a 2011. s četvrtoga mjesta na listi 50 Best skočio je na drugo mjesto.

U međuvremenu, tri zvjezdice ‘zabetonirane’ su u portfelju El Cellera, a restoran je dva puta (2013. i 2015) bio Najbolji restoran na svijetu, na vrhu liste 50 Best, prije negoli je 2019. uvedena kategorija ‘Best of the Best’, gdje se danas nalazi s ostalih sedam laureata.

No, niti nakon više od tri i pol desetljeća, braća Roca ne spavaju na lovorikama, već svoj restoran stalno održavaju svježim, inspirirajući se putovanjima od Singapura do Meksika, kako bi otkrili nove namirnice.

Jedna od presudnih činjenica jest da je Joan Roca učio i u legendarnom restoranu El Bulli Ferrana Adrije, najutjecajnijeg chefa našeg doba, što mu je omogućilo da sigurnom rukom vodi svoju braću i stvara glavni dio vrhunskog degustacijskog menija od čak 12 do 14 slanih sljedova.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Vimeo Screenshot