Ovih dana smo medijski bombardirani vijestima o virusu COVID-19. Stvara se panika, ljudi kupuju maske i, što je apsurdno, police supermarketa gdje stoji šećer, brašno, ulje su sve praznije.
Naime, upravo nestaje hrana koja će pogoršati simptome, umanjiti imuni odgovor tijela te naročito kod onih koji će morati u dvotjednu karantenu pogoršati simptomatologiju i vrijeme oporavka, kaže mr. dr. Lejla Kažinić Kreho, liječnica i magistrica kliničke prehrane i voditeljica savjetovališta ‘Nutrition Diagnostic Centar u Zagrebu.
PREVENIRATI SLABLJENJE PLUĆNIH MIŠIĆA
U svakodnevni jelovnik treba uvrstiti zdrave i jednostavne recepte čiji sastojci ne iziskuju dugo žvakanje, te recepte koji su lako probavljivi.
Kroz svakodnevne obroke treba unositi biljna vlakna i to između 25 do 30 grama, visokokvalitetne bjelančevine uz svaki obrok – ribu, ekološko crveno meso, tofu, protuupalne namirnice i začine među kojima su – plava riba, lan, maslinovo ulje, đumbir i kurkuma.
VODA I TOPLI NAPICI PROTIV SEKRETA
Doručak je najvažniji obrok dana kada treba unijeti najviše kalorija – poput zobenih pahuljica sa voćem, nemasno mlijeko (ili njegove alternative) s mljevenim sjemenkama – te u ovom obroku unijeti kalcij, magnezij, biljna vlakna, vitamin C kao i važne omega 3 masti.
Dovoljan unos vode i toplih napitaka je važan za razređivanje sekreta, ali unos napitaka neka bude nakon jela. Pripremajte napitke od limuna, limunove kore, kurkume, meda i đumbira.
IZBJEGAVAJTE GRAH I BROKULU
Izbjegavati hranu koja izaziva plinove i nadutost jer otežava disanje – grah, gazirane napitke, jako začinjena hrana, kupusasto povrće – brokule i kupus.
Izbjegavati namirnice bogate natrijevim kloridom zbog zadržavanja vode i otežanog disanja, te soja umak, konzervirane proizvode, kobasice, suho meso, proizvode koji sadrže mononatrijev glutaminat.
Izbjegavati kofeinske napitke jer izazivaju uznemirenost što pogoršava simptomatologiju bolesti.
Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr
Foto: Pixabay