Apolitični

Domaću vinsku scenu uzdrmala vijest o krivotvorenim lošim vinima!

Vinari su u šoku. Ali ne zbog loše berbe – već zbog nelojalne konkurencije. Državni inspektorat otkrio je prevaru. Vina koja se uvoze s Kosova i kod nas prodaju ispod svake cijene – uopće nisu vina. I dok cijela regija bruji o vinskoj pljački desetljeća – Nova TV istražila je ima li toga i u zapadnoj Europi te kako prepoznati lažnjake.

Analiza posljednjih uzoraka koje je proveo Državni inspektorat pronašla je dva lažna vina iz Hrvatske, jedno iz BiH i čak četiri s Kosova, objavila je Nova TV.

Da takva vina nisu samo balkanski problem, pojasnio je jedan od najpoznatijih hrvatskih somelijera. ‘Jedno od najvećih svjetskih vina, vjerojatno najskuplje crno vino koje je ikad proizvedeno francusko ‘Domaine de la Romanée Conti’ u zadnjih godinu dana od jedne berbe je prodano više nego što je ikad napravljeno. Znači falsifikatora će uvijek biti’, kaže Željko Bročilović, somelijer.

Potrošačima savjetuje da čitaju deklaracije, ne samo nazive. Primjerice, pri kupnji najpopularnijeg svjetskog pjenušca – talijanskog Prosecca – veća je vjerojatnost da u boci nije to što očekujete.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay