Apolitični

Dok maslinari trljaju ruke zbog rekordnih prinosa, Dalmatinci u šoku dočekuju vijesti o cijenama ulja

U tijeku je berba maslina na otoku Korčuli, a prema starom običaju, ali i izreci “Svi sveti, skale na maslinu”, ovogodišnje aktivnosti počele su krajem listopada i još uvijek traju.

Sušna godina donijela je i nešto slabiji urod, ali i velike randmane koji su nekima “platili” čak više od 25 posto. Međutim, cijena maslinova ulja raste, dosegla je već i 200 kuna po litri!

Stabla su ove godine brstila obećavajuće, cvatnja je bila izvrsna, no izrazito toplo i sušno vrijeme tijekom posljednjih nekoliko mjeseci ostavilo je posljedica na urod. Kako ističe Ranko Surjan, predsjednik Udruge maslinara “Vela Luka”, nasadi su izdržali sušu, ali plod je isušen što rezultira velikim randmanima, u pravilu većem od 20 posto.

Ipak, berba neće biti dobra kao lanjska, ulju će nedostajati voćnosti i drugih karakteristika na koje smo navikli budući da u fazi zriobe nije imala dovoljno vode kako bi razvila sve okuse. To, naravno, ne znači da ulje neće biti dobro, bit će odlično, radi se o nijansama koje samo iskusni maslinari prepoznaju.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay