Apolitični

Dobro otvorite oči u šumi: Ovo je 5 najskupljih jestivih gljiva na svijetu!

Kada idete u berbu gljiva, obavezno budite oprezni i berite samo one koje jasno prepoznajete ili koje prepoznaje iskusna osoba u vašem društvu.

Kordiceps, 200 tisuća kuna za kilogram

Yartsa gunbu ili kordiceps je ljekovita i jestiva vrsta gljive koja izgleda poput gusjenice.

Europski bijeli tartuf, 30 tisuća za kilogram

Tlo ispod hrastovih šuma u južnom dijelu Europe nalazišta su rijetkog, ali iznimno ukusnog bijelog tartufa, koji doseže cijenu i od 30 tisuća kuna za kilogram. Znaju ih pronaći samo najiskusniji tragači uz pomoć treniranih pasa i svinja.

Matsutake, 6500 kuna za kilogram

Matsutake se smatra najskupljom gljivom Japana, čija cijena doseže oko 6500 kuna za kilogram. Ova gljiva raste podno borovih stabala – točnije američkog crvenog bora. 

Crni tartuf, 5 tisuća kuna za kilogram

Crni tartuf još je jedno šumsko blago u nizu, koje ima nešto suptilniji okus od bijelog tartufa.

Pravi smrčak, tisuću kuna za kilogram

Pravi smrčak je jestiva gljiva koju karakterizira žućkast jajolik klobuk s nepravilnim udubinama i bjelkast stručak.

Cijeli članak i ostale podatke o gljivama možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay