Kada idete u berbu gljiva, obavezno budite oprezni i berite samo one koje jasno prepoznajete ili koje prepoznaje iskusna osoba u vašem društvu.
Kordiceps, 200 tisuća kuna za kilogram
Yartsa gunbu ili kordiceps je ljekovita i jestiva vrsta gljive koja izgleda poput gusjenice.
Europski bijeli tartuf, 30 tisuća za kilogram
Tlo ispod hrastovih šuma u južnom dijelu Europe nalazišta su rijetkog, ali iznimno ukusnog bijelog tartufa, koji doseže cijenu i od 30 tisuća kuna za kilogram. Znaju ih pronaći samo najiskusniji tragači uz pomoć treniranih pasa i svinja.
Matsutake, 6500 kuna za kilogram
Matsutake se smatra najskupljom gljivom Japana, čija cijena doseže oko 6500 kuna za kilogram. Ova gljiva raste podno borovih stabala – točnije američkog crvenog bora.
Crni tartuf, 5 tisuća kuna za kilogram
Crni tartuf još je jedno šumsko blago u nizu, koje ima nešto suptilniji okus od bijelog tartufa.
Pravi smrčak, tisuću kuna za kilogram
Pravi smrčak je jestiva gljiva koju karakterizira žućkast jajolik klobuk s nepravilnim udubinama i bjelkast stručak.
Cijeli članak i ostale podatke o gljivama možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr
Foto: Pixabay