Apolitični

Dioklecijanovi podrumi zamirisali sirom, pršutom i – vrhunskim vinima!

U ozračju vina, vinskih delicija, mnoštva znatiželjnika,oživjeli su mistični podrumi cara Dioklecijana ispunjeni buteljama najboljih hrvatskih vina. Krenula je dvodnevna vinska fešta „Vinski podrum” koju organizira Slobodna Dalmacija uz podršku Udruge dalmatinskih vinara „Vino Dalmacije”.

Ovo je poštovanje i slava prema kulturi vina i svih onih koji mukotrpnim i dugotrajnim radom s ljubavlju i odricanjem proizvode najdraže „sokove od grožđa”. Dvodnevno vinsko druženje u podrumima zaintrigirat će mnoge vinare i vinoljupce da probaju svoje proizvode, a kroz radionice i predavanja saznat će se više o najnovijim otkrićima iz vinskog svijeta. Na svečanom otvaranju Vinskog podruma prisustvovali su brojni iz svijeta gastronomije, vinarstva, hotelijeri, ugostitelji, proizvođači, pa se tako od sugovornika moglo čuti kako će se uz domaćine – dalmatinske vinare, predstaviti i najbolja vina Baranje, Slavonije, Zagorja, Podravine, Istre, kvarnerskih otoka itd.
Zamjenica splitskog gradonačelnika, Aida Batarelo, splitsko dalmatinski župan Zlatko Ževrnja istaknuli su, a i složili se, kako zajedno čine sve da potpomognu proizvođačima vina koji za svoj mukotrpni rad mogu od njega i živjeti, a sve na dobrobit gastro i eno turističke promocije cijele Dalmacije.


Posebno zadovoljstvo vinskom pričom i feštom u Podrumima nije krio ni zamjenik ministra turizma Robert Pauletić koji je posebno pohvalio naše dokazavši da u Dalmaciji i u drugim dijelovima Hrvatske možemo vrhunskom kvalitetom naših vina odlično poduprijeti gastro ponudu stranim gostima koji su već stigli ili pak najavljuju dolazak u Lijepu Našu.


Predsjednik uprave Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić u kratkoj pozdravnoj riječi iskazao je zadovoljstvo organizacijom ove manifestacije koja je prerasla u tradiciju promocije vina i potpore vinarima s ciljem što boljeg prepoznavanja u javnosti. Otvorio se i šampanjac, kušala su se i vina, bilo je i sira, a uz sve ove delicije nije nedostajalo ni dalmatinskog pršuta.
Uostalom, pogledajte i sami video uz napomenu da je šteta što ne možemo u 4D verziji dočarati sve mirise koji se prožimaju Dioklecijanovim podrumima.

Video: Teo Peričić