Apolitični

CROMARIS: Jedini na svijetu uzgojili zubaca, žele 40 posto globalnog tržišta

Predsjednik Uprave Ivan Leko i direktorica Renata Barić otvorili su vrata ribogojilišta koje će biti najveći globalni proizvođač bijele mediteranske organske ribe.

Cromaris, najveći hrvatski i 6. u svijetu proizvođač mediteranske bijele ribe, planira ove godine ostvariti prihod od 100 milijuna eura. Kako je prilikom jučerašnjeg studijskog posjeta novinara njihovim ribogojilištima u Zadarskom akvatoriju pojasnio Ivan Leko, predsjednik Uprave Cromarisa, koji od 2009. posluje u sklopu Adrisa, u odnosu na prije 13 godina danas tvrtka ostvaruje 12 puta veću proizvodnju ribe te 17 puta veći prihod. To je omogućeno, navodi, zahvaljujući 1,5 milijardi teškim investicijama u proteklom razdoblju.

Više od 600 radnika

Godišnja proizvodnja bijele ribe u ovoj tvrtki kreće se na razini od gotovo 12,5 tisuća tona, a tvrtka na inozemnim tržištima ostvaruje 89 posto količinske prodaje i isto toliko prihoda od prodaje. Glavna izvozna tržišta su im Italija, te u novije vrijeme, i Španjolska.

U Cromarisu posebno ističu da su jedina tvrtka u svijetu koja je uspjela uzgijiti zubatca. Kako je pojasnila Renata Barić, direktorica istraživanja i razvoja u Cromarisu, istakla je da su u ovoj tvrtki i prije dolaska Adrisa pokušali još početkom 1990-ih uzgojiti ovu vrstu. No, nedostatak stručnog znanja i tehnologije je zadatak učinio nemogućim i njegovo preživljavanje se mjerilo u promilima. Rezultati su ipak došli 20 godina kasnije te je od 2021. zubatac iz njihovih ribogojilišta na tržištu.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay