Znate li što sve možete pronaći u čaši vina? Jeste li se ikad zapitali kako samo jedna čaša vina utječe na vaše zdravlje?
Brojne studije pokazale su kako unosom jedne do dvaju čaša vina dnevno možemo blagotvorno djelovati na svoje zdravlje. Pozitivan učinak pripisuje se antioksidansima polifenolima. Polifenoli čine skupinu kemijskih spojeva koji, svojom ukupnom zastupljenošću i brojnošću različitih spojeva, predstavljaju vrlo značajan dio kemijskog sastava grožđa.
Pogledajmo što se krije iza pojedinih spojeva i kakav utjecaj imaju na zdravlje čovjeka.
Polifenoli
U samom grožđu, količina je ukupnih fenola veća nego u vinu. Tradicionalnim postupcima prerade grožđa ekstrahira se maksimalno 60 % fenola prisutnih u grožđu.
Crno grožđe u prosjeku sadrži više ukupnih fenola od bijelog grožđa. Samim time, čaša crnog vina „zdravija“ je za čovjeka od čaše bijelog vina.
Zahvaljujući polifenolima, vino je prehrambeni proizvod koji ima učinkovito antibaktericidno, antioksidativno i antivirusno djelovanje. Ova svojstva preventivno djeluju na pojavu kardiovaskularnih bolesti. Mnogi fenolni spojevi (flavonoidi, kvercetin i katehin, antocijanini) imaju izrazito antioksidativno djelovanje i sudjeluju u zaštiti od srčanih bolesti.
Resveratrol
Najpoznatiji antioksidans prisutan posebno u crnom vinu jest resveratrol. U jednom znanstvenom istraživanju voćne mušice, koje u prosjeku žive mjesec dana, nahranjene resveratrolom živjele su deset dana duže. Analizirajući vina znanstvenici i dalje nailaze na nove, zanimljive i ljekovite sastojke.
Resveratrolu se pripisuju mnoga povoljna farmakološka svojstva – djeluje kao prirodni fungicid, sprječava replikaciju virusa herpesa, rast tumorskog tkiva i pojavu osteoporoze. Budući da ima svojstva fitoestrogena, liječnici preporučuju ženama crno vino umjesto nadomjesne hormonske terapije. Nedavna istraživanja pokazala su da resveratrol značajno produžuje život gljivicama i voćnim mušicama.
Tanini
Zdravstveni je učinak tanina olakšavanje probave i preventivni utjecaj na sprječavanje zatvora djelovanjem na glatke mišiće probavnog trakta i pojačavanje kontrakcije. Posjeduju antibakterijska i antivirusna svojstva.
Vino preventivno djeluje na slabokrvnost. Naročito se preporučuju crna vina jer sadrže do 10 mg željeza na litru, a isto tako, vitamin B12 koji se nalazi u crnom vinu potpomaže vezati željezo i stvoriti nove crvene krvne stanice. Na taj način, lakše se nositi s anemijom čiji su simptomi umor, vrtoglavica, slaba izdržljivost, pad koncentracije i slično.
Kao i u svemu, tako i u vinu ipak treba biti umjeren i znati pronaći granicu do koje vino pozitivno djeluje na vaše tijelo i duh. Smatra se da je ta granica oko 2 čaše dnevno za muškarce te 1 za žene (čaša – 1,5 dcl vina). Više od tri čaše vina dnevno nisu preporučljive, štoviše, mogu biti negativne za zdravlje, štetno utjecati na jetru i živčane stanice te povisiti masnoću u krvi.
Ukoliko dosad niste obraćali pozornost na zdravice, sad vam je sigurno jasnije zašto kada kucnemo čaše nazdravljamo riječima – „u zdravlje“. Stoga, ne zaboravite već danas unijeti svoju dnevnu dozu zdravlja.
Više na: www.vinoteka-viola.com / www.wineshop.hr
P. Mimica, mag. ing. agr.