Apolitični

Budućnost hrane: Znanstvenici genetski modificirali rajčicu kako bi bila bogatija vitaminom D

Uz to što su uspjeli napraviti rajčicu koja se od obične razlikuje tek u količini vitamina D, znanstvenici tvrde, da njihova rajčica ima listove pune vitamina D koji bi se mogli iskoristiti za izradu dodataka prehrani.

Vitamin D izuzetno je važan za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Pomaže apsorbirati i zadržavati kalcij i fosfor u tijelu, što je izuzetno važno za zdravlje kosti i jak imunološki sustav. No, u prirodi postoji tek nekoliko vrsta hrane koje se mogu pohvaliti da su nositelji tog vitamina. Stoga ljudsko tijelo do vitamina D dolazi i vlastitom proizvodnjom koja je rezultat reakcije kože na UV zrake koje dolaze od Sunca.

Međutim, dugotrajno izlaganje Suncu nije zdravo, a konzumiranje namirnica bogatih vitaminom D nije uvijek moguće, pa znanstvenici procjenjuju da diljem svijeta oko milijardu ljudi pati od nedostatka vitamina D.

S obzirom na to da nedostatak vitamina D može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme (poput povećanog rizika od srčanih bolesti, raka, autoimunih bolesti i problema s koštanim sustavom), znanstvenici iz Centra John Innes su pokušali osmisliti namirnicu koja bi genetskom modifikacijom postala bogata vitaminom D.

Rezultat je rajčica koja se na prvi pogled ni po čemu ne razlikuje od klasične rajčice. No, u sebi sadrži puno više vitamina D.

Kako su naveli u svojoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Plants, i druge bi se biljke mogle prilagoditi kako bi bile bogatije vitaminima i mineralima. Kao primjer su naveli patlidžan i krumpir, kojima bi bilo dovoljno promijeniti iste gene kao kod rajčice.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay