Apolitični

Brazilski istraživači su korak bliže prirodnom uzgoju kave bez kofeina

Brazilski istraživački institut za kavu Instituto Agronomico de Campinas (IAC) ušao je u odlučujuću fazu dvadesetogodišnjeg projekta koji je usmjeren na razvoj sorti arabike s prirodno niskim udjelom kofeina. Istraživači smatraju kako bi ova inovacija mogla imati značajan komercijalni potencijal.

Ako projekt ostvari očekivane rezultate, nove sorte kave mogle bi pronaći svoje mjesto na tržištu velikih potrošačkih regija poput Europe i Sjedinjenih Američkih Država. Ovakva kava mogla bi postati privlačnija opcija za kupce, u odnosu na trenutne brendove koji kofein uklanjaju kemijskim i industrijskim procesima.

Godinama razvijali sorte

Projekt se razvija u okrilju IAC-a, prestižnog centra za istraživanje kave, zaslužnog za mnoge visokorodne sorte kave koje su pomogle Brazilu da se pozicionira kao vodeća snaga na globalnom tržištu kave, opskrbljujući više od trećine svjetske trgovine.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay