Apolitični

Biogradski „Gastro stol 2016.”

 

Uoči otvaranja 11. po redu biogradskog Gastro stola u Gradskoj vijećnici grada Biograda održana je konferencija za medije na temu „Gastro stol 2016”. Konferenciju je otvorio dogradonačelnik grada Marijan Stopfer, a prisustvovali su joj gosti koji će i ponijeti dio obveze, odnosno dati svoj doprinos samoj manifestaciji.

U društvu najpoznatijeg, a to je svakako Veljko Barbieri, skupu su prisustvovali i drugi kulinarski stručnjaci – David Skoko,Dragan Jovanović te profesor kulinarstva biogradske srednje škole Marin Banović. Svi oni bit će dio ekipe koji će raditi na pripremi menija za gala večeru koja će se održati za uzvanike i goste na sam dan otvorenja u petak navečer. Kako smo već i pisali, glavna pozornica ove godine bit će ona u Ribarskoj luci, gdje će se održati i svečanost otvorenja, ali i kulturno-zabavni program, a između ostalog, nastup klape Rišpet i Bunari te drugih sudionika u programu, potvrdio je to i ovom prigodom dogradonačelnik Stopfer.


Kazao je i kako će posebno zanimljivo ove godine biti to što će Slavonci, a u Slavoniji se grad Biograd nedavno predstavio svojom gastro ponudom, uzvratiti posjet i pripremati već poznatog šarana na rašljama. Novina je i to što će se jela koja će se moći kušati besplatno početi pripremati tek oko 20 sati kako bi posjetitelji vidjeli čitav proces pripreme, a moći će se kušati tek oko 21 ili 22 sata. Što će stručnjaci pripremati, ostat će tajna, no zna se da će to biti namirnice našeg podneblja, te da će sudjelovati i učenici strukovnog odjeljenje biogradske srednje škole na čelu sa svojim mentorom Marinom Banovićem. Gost Veljko Barbieri pohvalio je inicijativu da se u program uključe i mladi koji će asistirati vrhunskim kuharima te naglasio kako gastronomiju treba shvaćati kao umjetnost.
Ona je dio baštine jednog naroda i kao takva nikako ne smije ostati manje važan segment u predstavljanju nekog mjesta, kraja ili regije. I ostali poznati kuhari izrazili su zadovoljstvo što su gosti na ovoj manifestaciji u Biogradu te će svojim znanjem, tehnikama i vještinama bez sumnje doprinijeti još uspješnijem i malo drugačijem Gastro stolu u Biogradu.


Podsjetimo, kao i proteklih desetak godina početak pune turističke sezone u gradu Biogradu obilježava se manifestacijom „Gastro stol”, koji je zaživio pod nazivom „Festival izvorne hrane, pića, delicija, suvenira i folklora – Spojimo zeleno i plavo”. Tijekom godina taj stol promovirao se u prepoznatljivo biogradsko događanje na samom početku pune turističke sezone, što je ostao i do danas. Njegova dužina zadnjih godina premašila je 1.000 metara, a na stolovima duž rive nudili su se specijaliteti ovog područja, zatim kontinentalnog područja Hrvatske te susjednih zemalja. Sve veći broj izlagača želio je biti dio biogradskog najdužeg stola, pa se proteklih godina ta brojka popela na preko 400.
Sve u svemu, ovogodišnji stol iako možda neće biti najduži, bit će svakako različitiji od dosadašnjih jer će ponuditi neke nove izlagače, a biti će i nešto drugačije posložen.
I zato ovaj vikend posjetite Biograd na Moru!

Izvor i foto: biogradnamoru.hr