Apolitični

Bakalar u Hrvatskoj košta kao suho zlato dok je u Europi četiri puta jeftiniji

Norveški bakalar je među najtraženijom ribom na svijetu, a ujedno i omiljeno jelo Hrvata za Badnjak. Zadnjih desetak godina prodaja stalno raste, pa tako i njegova cijena. Iako se u prošlosti nazivao sirotinjskom hranom, danas ima kraljevsku cijenu od 60 eura po kilogramu.

I dok se u Hrvatskoj sušeni, vakuumirani atlantski ili norveški bakalar plaća suhim zlatom, u europskim zemljama njegova cijena jedva da je rasla. Bakalar iz Norveške najviše uvoze zemlje Europske unije, a najveći potrošači ovog smrdljivca su Portugalci, koji godišnje u prosjeku pojedu 56 kilograma bijele i plave ribe. 

Njegova cijena u usporedbi s cijenom u Hrvatskoj je prava sitnica. Portugalci će za blagdane kilogram sušenog bakalara platiti 14.95 eura, što je, u odnosu na našu cijenu, čak četiri puta manje. 

U susjednoj Italiji najskuplji bakalar pronašli smo za 44 eura po kilogramu, dok je najjeftiniji 24 eura. U online trgovinama u Švicarskoj trenutno je najniža cijena bakalara 28.50 eura, dok se na popustima mogao naći i za 17 do 20 eura po kilogramu. 

Od šest europskih zemalja čiju smo ponudu analizirali, najskuplje ga prodaju u Austriji. Cijena mu varira od 30-ak eura, a najskuplji smo pronašli za 38.50 eura, što je i dalje za 1.5 puta manje nego u Hrvatskoj. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Image by Peter Bösken from Pixabay