Apolitični

Alarmantno! U svakoj trećoj voćki pronađeni pesticidi

Tragovi pesticida u voću uzgojenom u Europskoj uniji povećali su se između 2011. i 2019., u razdoblju u kojemu su države članice trebale ograničiti njihovu upotrebu i zamijeniti ih drugim tvarima prirodnog porijekla, podaci su novog istraživanja nevladine organizacije PAN Europe, objavljenog u utorak.

Studija koja se temelji na rezultatima analize oko 97.000 uzoraka svježeg voća (bresaka, jagoda, trešanja, jabuka…), ukazuje na to da je gotovo svaki treći uzorak ili 29 posto, bio kontaminiran tragovima kemijskih pesticida, u odnosu na 18 posto u 2011.

Ova mreža europskih nevladinih organizacija, koja promiče održive alternative pesticidima, podsjeća da su od 2011. godine države članice trebale poticati korištenje zamjenskih proizvoda kako bi se maksimalno limitirala upotreba sintetskih pesticida – herbicida, fungicida i insekticida, koji se smatraju najopasnijima, a autorizacija im je strogo regulirana unutar EU-a.

Nevladina udruga osnovana 1982. podsjeća da bi odobrenje za upotrebu pesticida trebalo biti predmet usporedne procjene sa zamjenskim proizvodima i na nacionalnoj razini.

Rezultati studije bacaju sjenu na aspiracije Bruxellesa iz 2020., po kojima bi do 2030. trebalo prepoloviti korištenje najopasnijih pesticida.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay