Nešto nije u redu s kanadskim maslacom, kažu lokalni gurmani koji se tjednima svađaju kako je njihov maslac u zadnje vrijeme teže razmazivati nego inače, piše BBC.
Anegdote vezane uz aferu ‘buttergate’ ili ‘maslacgate’ šire se internetom, a mnogi se Kanađani žale da im maslac ne omekšava na sobnoj temperaturi. Stručnjaci za hranu su kao vjerojatnog krivca prokazali aditive u hrani za krave na bazi palminog ulja.
Mliječna industrija se brani da su tvrdnje neutemeljene, ali ipak su osnovali radnu skupinu koja će tražiti odgovore.
Od ljeta su stotine poljoprivrednika širom zemlje pojačale upotrebu palminog ulja u pokušaju povećanja proizvodnje.
Malo je istraživanja provedeno o stvarnom utjecaju palminog ulja u mliječnim proizvodima, ali poljoprivredni stručnjaci kažu kako maslac od krava hranjenih palminim uljem ima višu točku topljenja i stoga ga je teže razmazivati na sobnoj temperaturi.
Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr
Foto: Pixabay