Apolitični

200 tisuća kuna za kilogram? Ovo je 5 najskupljih jestivih gljiva na svijetu

Jestive gljive prepune su vitamina, minerala i prehrambenih vlakana te su vrijedan dodatak svake prehrane odrasle osobe. I dok neke vrste poput šampinjona trebaju tek nešto vlage i tmine da bi ih uzgojili, postoje i one gljive koje su toliko rijetke i teške za uzgoj  da dolaze s vrtoglavom cijenom.

Kordiceps, 200 tisuća kuna za kilogram

Yartsa gunbu ili kordiceps je ljekovita i jestiva vrsta gljive koja izgleda poput gusjenice. Raste na ličinkama insekata na visokim nadmorskim visinama na Tibetu, a toliko je rijetka da za kilogram treba izdvojiti i do 200 tisuća kuna.

Europski bijeli tartuf, 30 tisuća za kilogram

Tlo ispod hrastovih šuma u južnom dijelu Europe nalazišta su rijetkog, ali iznimno ukusnog bijelog tartufa koji doseže cijenu i od 30 tisuća kuna za kilogram.

Matsutake, 6500 kuna za kilogram

Matsutake se smatra najskupljom gljivom Japana čija cijena doseže oko 6500 kuna za kilogram. Ova gljiva raste podno borovih stabala – točnije američkog crvenog bora.

Crni tartuf, 5 tisuća kuna za kilogram

Crni tartuf još je jedno šumsko blago u nizu koje ima nešto suptilniji okus od bijelog tartufa. Cijena mu varira ovisno o sezoni. Kilogram se može kupiti i za više od 5000 kuna zbog čega se smatra jednim od najskupljih gljiva na svijetu. 

Pravi smrčak, tisuću kuna za kilogram

Pravi smrčak je jestiva gljiva koju karakterizira žućkast jajolik klobuk s nepravilnim udubinama i bjelkast stručak. Raste na travnjacima, uz rijeke i druga vlažna područja te na šumskim čistinama. Može doseći cijenu i do 1000 kuna za kilogram.

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: Pixabay