Jestive gljive prepune su vitamina, minerala i prehrambenih vlakana te su vrijedan dodatak svake prehrane odrasle osobe. I dok neke vrste poput šampinjona trebaju tek nešto vlage i tmine da bi ih uzgojili, postoje i one gljive koje su toliko rijetke i teške za uzgoj da dolaze s vrtoglavom cijenom.
Kordiceps, 200 tisuća kuna za kilogram
Yartsa gunbu ili kordiceps je ljekovita i jestiva vrsta gljive koja izgleda poput gusjenice. Raste na ličinkama insekata na visokim nadmorskim visinama na Tibetu, a toliko je rijetka da za kilogram treba izdvojiti i do 200 tisuća kuna.
Europski bijeli tartuf, 30 tisuća za kilogram
Tlo ispod hrastovih šuma u južnom dijelu Europe nalazišta su rijetkog, ali iznimno ukusnog bijelog tartufa koji doseže cijenu i od 30 tisuća kuna za kilogram.
Matsutake, 6500 kuna za kilogram
Matsutake se smatra najskupljom gljivom Japana čija cijena doseže oko 6500 kuna za kilogram. Ova gljiva raste podno borovih stabala – točnije američkog crvenog bora.
Crni tartuf, 5 tisuća kuna za kilogram
Crni tartuf još je jedno šumsko blago u nizu koje ima nešto suptilniji okus od bijelog tartufa. Cijena mu varira ovisno o sezoni. Kilogram se može kupiti i za više od 5000 kuna zbog čega se smatra jednim od najskupljih gljiva na svijetu.
Pravi smrčak, tisuću kuna za kilogram
Pravi smrčak je jestiva gljiva koju karakterizira žućkast jajolik klobuk s nepravilnim udubinama i bjelkast stručak. Raste na travnjacima, uz rijeke i druga vlažna područja te na šumskim čistinama. Može doseći cijenu i do 1000 kuna za kilogram.
Cijeli članak možete pročitati na:
Foto: Pixabay