Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije organizira 18. Međunarodnu manifestaciju Dani masline 2016. koji će se održati 29. i 30. travnja. U okviru programa organizatori su osigurali dovođenje eminentnih stručnjaka koji će održati niz stručnih predavanja vezanih uz maslinarstvo i maslinovo ulje.
U sklopu manifestacije priređen je i prigodni sajam na kojem će se sa svojim proizvodima predstaviti maslinari, uljari, vinari, sirari i ostali izlagači. Članovi Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije uzorkuju ulje direktno kod proizvođača i to ne samo u šest hrvatskih jadranskih županija, već i u Sloveniji, Italiji i Crnoj Gori.
Originalno uzorkovanje
– Zavirit ćemo u svaki podrum i konobu zainteresiranih maslinara. – kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora ove sve prestižnije manifestacije. Uzimanje uzoraka „na licu mjesta” praksa je koja se pokazala pozitivnom. Jedino mi uzimamo uzorke izravno od maslinara. Radimo obiman i težak posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje.
Marendin na Forumu
Uz prodajne izložbe maslinovih ulja i drugih domaćih proizvoda na Narodnom trgu u planu je i gastronomska priredba – Maslinarski marendin na Forumu. Radi se o svojevrsnom gastro showu u izvedbi poznatog zadarskog kuhara Renata Kraljeva koji će s učenicima Hotelijersko-ugostiteljske i turističke škole pripremati varivo od leće, slanutka i orza za cca 500 osoba.
Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena” posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Planirano je i sljubljivanje ulja i sira uz guštanje u vinima sve poznatijih ravnokotarskih vinara.
Humanitarne akcije
Manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobrovoljnim prilozima tijekom maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati akciju Odjela za ginekologiju OB Zadar za kupnju neophodnog uređaja office histeroskopa koji služi za vizualizaciju unutrašnjosti maternice.
Osim toga, maslinova ulja sakupljena od natjecatelja donirat će se Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica iz Zadra.
Stručni skupovi
U popodnevnim satima u velikoj dvorani zadarskog sveučilišta na programu su teme iz struke, okrugli stol o navodnjavanju, uzrocima neredovite rodnosti domaće sorte orkula, o gubitku ulja od berbe do prodaje te o stavljanju ulja na tržište. Sudjeluju poznati znanstvenici i stručnjaci prof. dr. sc. Đani Benčić, dr. sc. Frane Strikić, prof. dr. sc. Željko Prgomet, Gordana Dragun, dipl. ing., Šime Marcelić, dipl. ing, prof. dr. sc. Mirko Gugić, dr. sc. Dario Lasić, prof. dr. sc. Jasna Bošnir Anita Peraić, dipl. ing… Očekuje se sudjelovanje i ministra poljoprivrede, prof. dr. sc. Davora Romića.
Izlet na Ugljan
Još zanimljivija događanja odvijat će se drugog dana, u subotu 30. travnja. U planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu rezidbe maslina, posjetiti antički mlin u Mulinama, upoznati se s alternativnim načinom crpljenja vode (bušotina, vjetrenjača) za navodnjavanje maslina uz predavanja Šime Marcelića dipl. ing. i prof. dr. sc. Đanija Benčića. Zanimljivo predavanje o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom imat će maslinarski entuzijast Mladen Lucin.
Natjecanje u pripremanju Žgvaceta
Veliko zanimanje izaziva i najava održavanja 1. Međunarodnog natjecanja u kuhanju Žgvaceta – tradicionalnog jela od mlade janjetine.
Prijave su u tijeku, a svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, Omiša, domaće iz Ugljana i Lukorana, zadarskog restorana Roko, Hotelsko-ugostiteljske i turističke škole, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotara pa čak i iz Crne Gore. Domaću ravnokotarsku janjetinu osigurat će PZ Poličanka iz Poličnika. Uz meso, natjecatelji će dobiti i sve druge potrebne namirnice, kaže kuharski profesor Renato Kraljev, pod čijom će se kuharskom palicom odvijati ovaj gastronomski događaj.
A kao dodatak svatko po svojoj želji može donijeti svoje začine. Naravno, i maslinovo ulje bez kojega nema ukusnog žgvaceta.
Proglašenje najboljih
Događanja kao u priči, a organizatori Udruga prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije još najavljuju i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 29. i 30. travnja. Završna svečanost, dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona 18. međunarodnih Dana masline Zadar 2016., odvijat će se 30. ožujka u večernjim satima u hotelu Kolovare. Nakon toga slijedi svečana večera, druženje i ples uz živu glazbu.
Izvor i foto: zadar.travel