Apolitični

Zviždač upozorava na bolest koja napada stanovništvo u Kanadi

Još bizarnija je reakcija lokalnih vlasti… Dvije godine kanadsku provinciju New Brunswick plaši pojava neurodegenerativne bolesti, koja se u međuvremenu znatno proširila i za koju ni nakon sveg tog vremena nema baš nikakvog jasnog odgovora.

Progresivna neurološka bolest koja se pojavila prije dvije godine u kanadskoj provinciji New Brunswick zbunjuje medicinske stručnjake, a lokalni anonimni zviždač upozorava da ta bolest zahvaća sve veći broj mlađe populacije te uzrokuje kognitivno propadanje kod zaraženih.

Razgovarajući za britanski The Guardian, zviždač iz Vitalité Health Networka, jedne od zdravstvenih ustanova navedene provincije, upozorio je da broj slučajeva raste te da mlađe odrasle osobe koje nemaju prethodnih zdravstvenih problema razvijaju čitav niz zabrinjavajućih simptoma, uključujući i nagli gubitak tjelesne težine, nesanicu, halucinacije, poteškoće u koncentriranju, kao i ograničenu mobilnost.

Jedan od slučajeva uključuje muškarca koji je razvio simptome demencije i ataksije. Njegova supruga, koja je njegovateljica, odjednom je počela patiti od nesanice, počeli su joj propadati mišići, razvila je simptome demencije i halucinacije. Njezino stanje sad je još gore od suprugova.

Unatoč očitim detaljima koji okružuju novije slučajeve, lokalne vlasti su radile na stišavanju strahova. U listopadu su lokalne vlasti sugerirale da je osam smrtnih slučajeva vezanih za to neurološko propadanje bilo rezultat krivo postavljenih dijagnoza. To su argumentirali tako što su tvrdili da su žrtve umrle od poznatih i nepovezanih patologija, a ne od iste neurološke bolesti.

Ipak, stručnjaci upoznati s tim slučajevima zbunjeni su ponajviše zbog dobi pacijenata. Neurološke bolesti, naime, rijetka su pojava kod mladih ljudi.

Znanstvenici su spremni za početak provođenje te istrage, no lokalne vlasti New Brunswicka su izričito rekle da s njom – ne započinju.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay