Apolitični

Zvečanje uronjeno u Mosor

 

Zvečanje je ugodno naselje u Omiškoj krajini, smješteno u Srednjim Poljicima ispod moćnog Mosora, gdje nedaleko prolazi kucavica ovog kraja, bistra Cetina.
Za Zvečanje možemo kazati kako je to staro naselje koje se spominje već od 13. stoljeća, a do 19. stoljeća bilo je u sastavu Poljičke Republike. U to vrijeme nosilo je teret jednog od 12 poljičkih katuna tog kraja, a povijest potvrđuje da se na sam dan sv. Jure održavao izbor za katunara.
Iako je riječ o malom mjestu, ono odiše punim plućima s kulturnim spomenicima i nekoliko crkava. Crkva Gospe od Začeća, crkva Svetog Križa i župna crkva svetog Mihovila neke su od njih.
Poznati hrvatski književnik i akademik Nikola Miličević potječe iz ovog kraja, kao i Anđelko Kružičević, arhitekt, fotograf-amater, dugogodišnji
promicatelj Hrvatske u Francuskoj. Nad ovim mjestom nalazi se brdo Gračina, a na njemu crkva sv. Mihovila i mjesno groblje. „Malo brdo Gračina od zemlje odlijepljeno, silueta sv. Mihovila, u krilu mjeseca“, zapisao je književnik i akademik, koji počiva tu među svojim Milićevićima, Kružičevićima, Katušićima, Dragoševićima, Božićima, Vuletićima…

Foto: Google Street View
D. Šabić