Apolitični

Župna crkva sv. Mihovila u Omišu

Kada dođete u grad na Cetini, u grad gusara i grad znamenite povijesti, mnogi će odmah pomisliti na dalmatinsku klapsku pismu i biti potpuno u pravu. No, brojni turisti počesto žele razgledavati i upoznati privlačne crkvene, sakralne i vjerske objekte. A jedan od njih je svakako župna crkva u gradu posvećena svetom Mihovilu koja datira iz 17.stoljeća. A da je toliko duhovno aktivna od tog vremena, svjedoči i natpis na latinskom jeziku na pobočnim vratima. Župnu crkvu koju vjernici Omiša i omiškog kraja posebno štuju sagradili su ondašnji mjesni graditelji koji su uspjeli sjediniti
značajke gotike, renesanse i ranog baroka.
Na ulazu u samu crkvu nalazi se i kip sv. Mihovila kao i prozorska ruža, a na pobočnim zidovima su grbovi mletačkih plemića i grb grada Omiša.
Kameni se grbovi mogu vidjeti i na kućama bogatijih obitelji, a portreti uglednijih plemića na oltarnim slikama u crkvi.
Središnji oltar u crkvi je izuzetan, kao i mnoge slike koje se mogu vidjeti u unutrašnjosti župne crkve koje predstavljaju portrete uglednijih plemića s ovoga područja. Osim toga, unutarnji dio crkve obogaćen je s malim oltarima i kipovima mnogih svetaca.
Kao i proteklih godina, očekuje se poveći broj vjernika koji će posjetiti župnu crkvu za vrijeme predstojećih blagdana Božića i Nove godine.
D. Šabić