Apolitični

Zovu vas gušti Paklenice Trail International

Penjači, planinari i ljubitelji prirode pripremaju se za utrku  u okviru   Međunarodnog susreta penjača i planinara u NP Paklenica.  Tri utrke okupit će  na tisuće  posjetitelja i štovatelja Trail manifestacije u koju se sve više uključuju  domaći i strani gosti. Uključite se i vi!

NP Paklenica je od davnina poznata kao raj za penjače i planinare, no krški teren, raznolik krajolik i preko 150 km markiranih staza svrstava ovaj park među najatraktivnije područje za ljubitelje trčanja. Radi se o NP Paklenica.
Utrka se održava u sklopu XVIII. Međunarodnog susreta penjača i planinara u suradnji s javnom ustanovom Nacionalni park Paklenica. Ova manifestacija traje 3 dana te za to vrijeme NP Paklenicu posjeti preko 5000 posjetitelja. Kao što je poznato, Trail utrka održava se u 3 težinske kategorije prilagođene amaterima i profesionalcima. Cijela staza je u potpunosti označena te ima okrjepne postaje na kojima možete malo i predahnuti te se osvježiti.
Kategorija Pjeskarica (17 km/400 m+) je dobila naziv po velebitskom stenoendemu koji raste samo u kanjonima Male i Velike Paklenice i nigdje drugdje na svijetu. Prolazi novouređenom edukativnom stazom koja počinje od ulaza u NP Paklenicu. Ova kategorija prilagođena je svim skupinama: rekreativcima, amaterima i profesionalcima.
Utrka: Pjeskarica 17 km
Datum: Subota, 30. 04. 2016.
Start & cilj: Starigrad – Paklenica (kod Iglu Športa)
Kategorija Paklina (24 km/1300 m+) dobila je naziv po Paklini – smoli crnog bora koju je u prošlosti lokalno stanovništvo proizvodilo iz srčike crnog bora te koristilo za osvjetljavanje prostorija, premazivanje rana zbog bržeg zacjeljivanja te za premazivanje čamaca i drvene građe. Najviša točka ove kategorije utrke prolazi jednom od najljepših šuma crnog bora (Crni vrh 1110 m/nv) na području parka. Ova kategorija je prilagođena trkačkima s boljom fizičkom kondicijom i iskustvom.
Utrka: Paklina 24 km
Datum: Subota, 30. 04. 2016.
Start & cilj: Starigrad – Paklenica (kod Iglu Športa)
Kategorija Tri Kanjona (42 km/2400 m+) utrka Vas vodi najatraktivnijim dijelovima NP Paklenice i prelazi preko čak tri kanjona i prilagođena je iskusnim trkačima s odličnom fizičkom kondicijom i izdržljivošću.
Utrka: Tri kanjona 42 km
Datum: Subota, 30. 04. 2016.
Start & cilj: Starigrad – Paklenica (kod Iglu Športa)
Sudjelujte i vi u ovogodišnjoj smotri penjača i planinara, posebno ako ste ljubitelji zdravog i čistog zraka, prirode, planina i hodanja.

Izvor i foto: zadar.travel