Apolitični

Zoran Grgić – slavodobitnik Alke na Rici

Drevna viteška igra Alka nadaleko je poznata u Sinju, gdje se „trče” već više od tri stoljeća, no jedina „Alka na Rici”, kako se i službeno zove ovo nadmetanje, „vozi”se u Solinu i to trinaesti put za redom, a ove godine njen je slavodobitnik – Zoran Grgić.

Grad na Jadru omiljeno je izletište brojnih turista, a kad se uz riku priređuje Alka, prilika je to da izađe i staro i mlado, sve kako bi bodrili alkare, vidjeli se s prijateljima, rodbinom, prošetali…

Zoran Grgić slavodobitnik Alke na Rici

U gužvi, uoči utrke, organizatori iz Športsko-nautičko-ribolovnog društva „Jadro” provjeravali su sve detalje, a glavni je u svemu bio Tomislav Karaš: „Veseli nas što smo već 13. put s našom Alkom na Rici, i drago mi je što je u našem gradu puno ljudi. Na nama je da napravimo pravu zabavu, a na njima je da guštaju. Pripremili smo im pedeset kilograma pastrve solinke, 300 kilograma srdela, pića, i sve je besplatno.”

Sreća i čvrsta ruka

I doista, pred štandovima s još uvijek sirovom ribom stvarao se dugi red jer je uz Alku dobro nešto i prigristi. Malo dalje bili su naši glavni akteri; preko mostića u obližnjem lokalu, pripremalo se jedanaest alkara koji su zaplovili Jadrom; alkara među kojima, kako kažu, nema zavisti ni svađa, a tko će pobijediti, e to ovisi malo o sreći, malo o čvrstoj ruci.

Špag s alkom preko Jadra je zategnut, s kopljem u pasari kreće prvi alkar, za njim drugi, gađaju, daju gas, vrte se na rijeci, prave valove i zabavljaju publiku, a ona uzvraća.

– Ajmeeee, ovaj je u ništa?! Ajde daj bar u dva, ma gledaj ga, a curo moja nije vam ovo lako ni pogoditi, ovaj mu vozi pasaru, nek zera brže krene i eto ti đavla, alkar izgubi ravnotežu – objašnjavao nam je Nikola, kako se predstavio – vjerni pratitelj Alke na Rici.

Kako je pobijediti svi bi voljeli znati, no jedan od rijetkih koji pamti svoju pobjedničku, lanjsku Alku je Pjero Taraš.

Zoran Grgić …

– E, lip je osjećaj, ali ja vam se nisam ništa posebno priprema. Triba imat malo sriće, dobrog vozača i čvrstu ruku, a bilo bi dobro i popiti jedno pivo, da razbije tremu – savjetovao nas je lanjski pobjednik.

Do njega je bio Zoran Grgić, on je svoju Alku odvozio i pogodio – u sridu! – Sritan san! U alki sam od samog početka, od prve… Ko zna šta još može biti, čekajmo kraj, imamo dvi utrke, a onda pripetavanje – kazao je Zoran.

Čeka ga pehar

Alka u Solinu, posebna jer je jedina na vodi, bila je jedinstvena i jednog od posjetitelja koji je prvi put na njoj bio u ulozi gledatelja, a ne gradonačelnika, Blaženka Bobana.

– Tako je, ovo je moja prva Alka bez uloge gradonačelnika, ali osjećaj je isti. Uživam s mojim ljudima, malo se odmaram od kampanje, ali drago mi je što smo dio tradicije preselili u naš lijepi grad. Ovo je ujedno i dio proslave Male Gospe, pa koristim priliku da svima čestitam naš blagdan.

S Bobanom u društvu bio je aktualni gradonačelnik Dalibor Ninčević.

– Drago nam je što smo domaćini ove lijepe fešte. Momci iz organizacije su se potrudili, a mi iz Grada smo im logistika – rekao je Ninčević. Do Solina je danas biciklirao i predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić, no kako kaže upalu mišića nije zaradio i s guštom je došao na Alku.

Dok se sa štandova dimilo, na rijeci se borilo za pobjednički pehar. Jedan riječni alkar pogodio u dva, drugi u ništa, treći u jedan, pa malo po malo uz puno smijeha i navijanja završila je i druga utrka, a pobjednik je bio i ostao jedini koji je pogodio u sridu Zoran Grgić.

– A šta ću vam reć, prisritan san, mislija san da će još neko gađat u sridu, kad ono ništa, a sada idemo proslavit, eno, čeka me pehar, hvala svima na čestitkama – kazao je u dahu Zoran, pobjednik 13. alke na Jadru.
Solin je tako dobio novog laureata, a gosti lijepu feštu koja je uz dobru spizu, piće i Guliana potrajala do sitnih sati.

Vitezovi i vozači

Osim pobjednika Grgića, alku su vozili i Pjero Taraš koji je s Ivanom Katićem i Zoranom Kliškinićem zauzeo drugo mjesto, a na 13 alki su još nastupili Miro Živaljić, Ante Grgić, Tomislav Taraš, Mateo Drašković, Dragan Ivančić, Stipe Tokić, Damir Jadrić i Ante Žižić.