Apolitični

Zoran Begić pjevanjem osvojio dijasporu

Obiteljski je čovjek, ima petero djece od kojih su troje na fakultetima, voli cvijeće i cvjetne aranžmane, a glazbom i pjevanjem bavi se preko dvadeset godina. Do sada je izdao pet nosača zvuka i zahvaljujući svojoj profesiji, koja mu je obilježila veći dio života, nastupio u Americi nekoliko puta te u Njemačkoj, Kanadi, a bio je i u Australiji, a sada razmišlja kako svojim glazbenim izričajem osvojiti Dalmaciju. Sva ova putovanja traju kratko, a potom svi putovi vode u Posušje, gradić u Hercegovini u kojem živi naš gost i sugovornik, pjevač Zoran Begić. Evo kako je tekao razgovor…
Zorane, ove godine si posebno sretan jer si nastupom u Mostaru postao apsolutni pobjednik festivala Melodije Mostara, a dogovorio si do kraja godine i neke nastupe u inozemstvu, kakvi su osjećaji?
– Hvala ti Denis na ovim riječima, zahvaljujem što imam prostora kod vas iskazati nekoliko riječi o mom radu, pozdravljam vaše čitatelje, rekao bih kako se sve može kad se hoće. Podrška obitelji u ovom poslu kojim se bavim, pjevanje, nastupi, promocije, putovanja, mora postojati, i u ovih proteklih dvadesetak godina najviše se pjesmom družim s našim ljudima u dijaspori i po dalekim mjestima u svijetu. Kanada, Amerika, Australija su odredišta mojih glazbenih koncerata i druženja sa zanimljivim ljudima koji su već generacijama na ovim područjima svijeta. Često mi na pamet padnu oni prvi odlasci zrakoplovom razmišljajući kako će me prihvatiti jer ja te ljude moram zabaviti. Moje prvo gostovanje je bilo u Kanadi, toj velikoj zemlji, u Torontu, na dočeku Nove godine. Uistinu su to veliki, za mene, fascinantni događaji koji su ostavili traga. I onda iz godine u godinu se navikneš na ovakva putovanja, 15 – 20 sati leta zrakoplovom, dolazak, smještaj u hotelu ili kod obitelji i priprema za koncertne večeri. Ipak, postoji razlika u druženju s našim ljudima, Hrvatima u Americi, oni su toliko srdačni i gostoljubivi, otvorenog i širokog srca i žele vam biti ekstra domaćini na poseban način. Osjetio sam u razgovoru s njima da se u Americi, Kanadi i Australiji ljudi ipak više druže, povezaniji su, pokreću zajedničke društvene i donatorske akcije i slično. Sve za zaista vrti oko crkve, odlaska na misna slavlja, a potom zajednički ručkovi i prigodna druženja.
Kada se putovanja privedu kraju, glavna adresa dolaska je tvoje Posušje. Koliko provodiš vremena s obitelji i možda prijateljima?
– Kada se pronađe slobodno vrijeme, ljeti smo tu kod vas u Dalmaciji na kupanju, malo se osvježimo na kupanju, a zimi smo na Blidinju, planinskoj visoravni, Bog nam je podario tu lijepu prirodu, blizina mora i prirode krasi moje Posušje. Naravno, kako uz profesionalni, pa i dodatni posao čovjek mora pronaći malo vremena za opuštanje i razonodu posebno s obitelji.
Izdao si nekoliko albuma, imaš zanimljiva gostovanja, otpjevao si na desetine i desetine svojih pjesama, slušatelji su prepoznali Z. Begića kao čovjeka koji iz duše pjeva pjesme u kojima se nerijetko pojavljuju stihovi poput „čuvajmo svoju rodnu grudu”, pjevaš o maslini, suncu, uvijek si među svojima, bar kada je riječ o tvojim pjesmama. Postoje li one koje su ti posebno pri srcu?
– Pa, kada sam bio mali uvijek sam slušao kada su pjevače pitali koja vam je pjesma najdraža, rekao bi da je to stvarno teško iskazati, ali ipak moram kazati da je moja osobna glazbena karta pjesma „Među svojima” i na nju sam snimio kvalitetan i zahtjeva spot, htio sam na neki način sa željom povezati sve Hrvate koje žive svugdje po svijetu. Ova pjesma se mnogima svidjela, dirnula ih osjećajno i tekstom, pa su je posebno prihvatili moje kolege Mate Bulić, Zlatko Pejaković i mnogi drugi koji je često otpjevaju na svojim koncertima.
Kada ćeš se predstaviti dalmatinskoj publici?
– Bože moj, od Dalmacije sam udaljen samo dva kilometra, šalim se, no često imam upite da dođem pjevati na nekim glazbenim događajima, svadbenim svečanostima, klubovima. Problem je u tome što, bar za sada, ja i moj band imamo dogovorene važnije datume u inozemstvu, u Hercegovini, po Europi, a radi se o pirovima i svadbama, dogovorenim nastupima za naše ljude i slično. Ali, svakako moram dodatno poraditi na tome da dođem u Split ili neki drugi dalmatinski grad ili možda na Splitski festival predstaviti svoj glazbeni izričaj i pjesme koje ja produciram.

Nedavno je izišao i novi, peti album?
– Tako je, sada preostaje pripremiti njegovu promociju, uz mene je moj prijatelj Marin Marić koji je sve uljudno dizajnirao i pripremio fotke i materijal za tiskanje, a sama promocija će biti uskoro, malo prije Božića, pa će moji poklonici imati priliku, nadam se, uživati u nekim novim pjesmama, a možda i hitovima.
Zorane, želim ti obiteljskog i glazbenog uspjeha, pa nam za kraj kaži, kakvi su planovi?
– Imam do kraja godine odraditi još neke dogovorene nastupe, radim i na dočeku Nove godine, a svakako se koncentriram na spomenutu promociju novog albuma koja mora biti besprijekorno organizirana. Eto, to je ono o čemu sada razmišljam, a vama se još jednom zahvaljujem što ste mi omogućili da kažem nekoliko riječi za vaš čitani portal Terracon News i hvala ti na ugodnom i lijepom druženju.
Više u kategoriji: Glazba; Život
D. Šabić, mag. nov.