Apolitični

Znanstvenicima koji surađuju s CERN-om dodijeljena priznanja Sveučilišta u Splitu

Svečana dodjela zahvalnica splitskim znanstvenicima za doprinos razvoju i prepoznatljivosti Sveučilišta, a vezano uz suradnju s Europskim laboratorijem za fiziku čestica CERN-om, održana je u četvrtak, 7. ožujka, u vijećnici Rektorata.

Kao rezultat suradnje s CERN-om, objavljeno je više od 1100 znanstvenih radova indeksiranih u Web of Science (WOS), koji su citirani više od 47 000 puta. To čini oko 13% svih radova Sveučilišta u WOS-u te oko 35% svih citata te trajno doprinosi prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu.

Na temama vezanim uz istraživanja na CERN-u stečeno je 5 doktorata iz područja fizike i 2 u području računalnih znanosti, a 3 doktorata su u izradi. Najvažnije postignuće je sudjelovanje u otkriću Higgsovog bozona, u kojem je značajnu ulogu imala i splitska grupa, pod vodstvom Ivice Puljka, koji je pritom koordinirao grupu od stotinjak znanstvenika iz cijelog svijeta.

Među znanstvenim skupovima i školama posebno se ističe prestižna svjetska konferencija iz područja fizike elementarnih čestica i astročestične fizike “LHC Days in Split”, koja se od 1996. održava svake dvije godine u Splitu.

Cijeli članak možete pročitati na: unist.hr

Foto: Pixabay