Apolitični

Znanstvenici zapanjeni učestalim pojavama munja na Arktiku: “Meteorolozi nikad prije nisu vidjeli takvo što”

Meteorolozi su ovoga tjedna bili zapanjeni grmljavinskim olujama s munjama koje su tri dana zaredom pogađale ledeni Arktik, od Sibira do sjevera Aljaske, što je neuobičajeni fenomen za koji znanstvenici kažu da će s globalnim zagrijavanjem biti sve manje rijedak.

Meteorolozi nikad prije nisu vidjeli takvo što, izjavio je Ed Plumb, meteorolog Nacionalne vremenske službe u Fairbanksu, govoreći o olujama s munjama koje su počele prošle subote.

Naime, uobičajeno zrak iznad arktičkog oceana, posebno kada je voda prekrivena ledom, nema dovoljno toplinskog strujanja potrebnog za nastanak oluja s munjama. No, zbog klimatskih promjena to se sada mijenja, jer se Arktik zagrijava brže od ostatka svijeta.

Epizode ljetnih oluja s munjama unutar arktičkog kruga utrostručile su se od 2010., što je trend izravno povezan s promjenom klime i ubrzanim nestankom leda na dalekom sjeveru, izvijestili su znanstvenici o svom istraživanju koje je objavljeno u časopisu Geophysical Research Letter. Kako led nestaje, sve više vode hlapi, povećavajući vlažnost u sve toplijoj atmosferi.

S višim temperaturama i to će se događati”, izjavio je koautor istraživanja Robert Holzworth, fizičar na Sveučilištu Washington u Seattleu.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay