Apolitični

Znanstvenici uzgojili mutirani virus gripe koji bi mogao rezultirati učinkovitijim cjepivom

Američki znanstvenici u laboratoriju su uzgojili mutirani virus gripe, koji bi mogao rezultirati proizvodnjom puno učinovitijeg cjepiva protiv ove opasne infekcije, objavljeno je u stručnome časopisu Science.

Iako su testiranja obavljena na laboratorijskim životinjama, a testiranje na ljudima još je daleko, znanstvenici smatraju kako je riječ o obećavajućem prvom koraku u borbi za učinkovitije sprečavanje širenja gripe.

Svjetska zdravstvena organizacija gripu smatra velikim zdravstvenim problemom na globalnoj razini jer se virusom u sezoni zarazi oko pet milijuna ljudi, a od njezinih posljedica umre njih 650.000.

– Zbog sposobnosti mutacije virusa i različitih vrsta sezonskog virusa gripe, svake je godine potrebno proizvesti novo cjepivo. Upravo zato učinkovitost cjepiva varira između 30 i 60 posto po sezoni – rekao je jedan od autora studije Ren Sun, profesor molekularne biologije i medicinske farmakologije na fakultetu David Geffen School of Medicine Sveučilišta u Kaliforniji.

– Ranije pandemije i epidemije ptičje gripe upućuju na potrebu razvoja novih vrsta cjepiva, koje će nas učinkovitije zaštititi.

Kako bi stvorili mutageni agens, znanstvenici su sekvencionirali genom više virusa gripe i identificirali one gene koji im omogućuju da preskoče prvu liniju obrane organizma od virusa.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Shutterstock