Apolitični

Znanstvenici uzeli uzorke iz jedne od najdubljih oceanskih brazdi na Zemlji i došli do poraznog zaključka

Ljudsko djelovanje toliko je ostavilo traga na okoliš, da doslovce više ne postoji kutak na Zemlji koji nije zagađen čovjekom proizvedenim kemikalijama.

Na Zemlji izgleda ne postoji niti jedno mjesto koje nije zagađeno ljudskim djelovanjem. Naime, nedavno su znanstvenici otkrili prisutnost polikloriranih bifenila (PCB), stvorenih djepovanjem čovjeka, u jednom od najdubljih i najudaljenijih mjesta na Zemlji – brazdi Atacama, koja se spušta do dubine od 8000 metara u Tihom oceanu.

PCB-i su se proizvodili u velikim količinama od 1930-ih do 1970-ih, uglavnom na sjevernoj zemljinoj hemisferi. Koristili su se u električnoj opremi, bojama, rashladnim tekućinama i mnogim drugim proizvodima. U 1960-ima je postalo jasno da štete morskom životu, što je dovelo do gotovo globalne zabrane njihove uporabe sredinom 1970-ih.

Desetljeća potrebna za razgradnju PCB-ova

Budući da im trebaju desetljeća da se razgrade, PCB-i zapravo mogu putovati na velike udaljenosti i proširiti se na mjesta daleko od mjesta gdje su prvi put korišteni, te nastavljaju cirkulirati kroz oceanske struje, vjetrove i rijeke.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay