Apolitični

Znanstvenici upozoravaju: Savjete o korištenju lijekova ne tražite od umjetne inteligencije

S predstavljanjem ChatGPT-a počelo je jedno potpuno novo razdoblje za umjetnu inteligenciju. Ova tehnologija pokazala se iznimno korisnom u brojnim industrijama, do te mjere da mnogi već strahuju da će im uzeti posao, a jedno od polja u kojima se AI pokazala prilično uspješnom jest i – medicina. Dok se ChatGPT pokazao uspješnijim i od nekih studenata u rješavanja ispita, drugi AI alati pokazali su se odličnim u dijagnozama na temelju rendgenskih snimki.

Usprkos tome, treba imati na umu kako, kada su u pitanju medicinske usluge i savjeti, o njima treba razgovarati s profesionalcima od krvi i mesa, odnosno doktorima, an ne algoritmima. 

Na to su ranije upozoravali i iz OpenAI-a čiji AI alat nije prilagođen za davanje preciznih medicinskim informacija te se ChatGPT nikako ne smije koristiti kao zamjena za liječničke savjete u slučaju nekakvih zdravstvenih problema.

Nikada ne biste trebali koristiti naše modele za pružanje usluge dijagnostike ili liječenja ozbiljnih medicinskih stanja, stoji u pravilima korištenja ChatGPT-a.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Image by kenshinstock on Freepik