Apolitični

Znanstvenici upozoravaju na potencijalne pogubne posljedice geoinženjeringa

Rizici obuhvaćaju sve – od mogućnosti promjene uzorka kiše i utjecaja na usjeve pa sve do povećanja rizika od oštećenja ozonskog omotača, koji je napokon pokazao tragove oporavka.

Naime, zagovornici solarnog geoinženjerstva fokusirali su se na tri moguća scenarija odnosno tehnike kojima bi se pokušala sniziti temperatura planeta – prskanje morske soli u oblake iznad oceana kako bi se povećala njihova reflektivnost; prskanje oblaka u atmosferi aerosolima kako bi se oni raspršili i tako manje zadržali toplinu i ubrizgavanje aerosola u stratosferu kako bi se sunčeva svjetlost reflektirala u svemir.

Čak i ako geoinženjering pokaže uspjeh na početku, postoji bojazan da bi njegovo dugotrajnije korištenje moglo predstavljati veći problem od originalnog koji se njime htio riješiti. Profesor fizike sa Sveučilišta Oxford Raymond Pierrhumbert istaknuo je kako bi neuspjeli geoinženjering mogao rezultirati učinkom “prekidnog šoka”.

Neke vlade već su reagirale. Meksička je vlada nakon Make Sunsetova eksperimenta najavila da će zabraniti eksperimente solarnog geoinženjeringa.

Izvor: CNN

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay