Apolitični

Znanstvenici upozoravaju na budućnost u kojoj kompanije vladaju najdubljim ljudskim mislima i osjećajima

Znanstvenici s londonskog Imperial Collegea upozoravaju na “sumornu panoramu” vezanu za komercijalnu uporabu sučelja između računala i mozga. Ako se uporaba te tehnologije ne regulira, tvrde, ona bi mogla kompanijama omogućiti da prikupljaju naše najdublje misli.

Nekoliko big tech kompanija, uključujući Facebook, Microsoft i Neuralink američkog milijardera Elona Muska, financiralo je projekte koji istražuju korištenje mozak-računalo sučelja (MRS) kako bi napravili kartu neuronskih veza u mozgu. Agencije američke vlade proučavaju moguće aplikacije te tehnologije.

Znanstvenici tvrde da će MRS sustavi bazirani na EEG-u (elektroencefalografija, neinvazivni postupak koji se koristi za otkrivanje moždanih poremećaja u bolnicama) uvelike transformirati zdravstvenu, zabavnu, sigurnosnu i marketinšku industriju te obrazovanje u skoroj budućnosti.

Jedan od najnovijih primjera slične tehnologije jest projekt “govorne neuroproteze” koji financira Facebook, a koji koristi elektrode usađene u mozak nijemog i paraliziranog korisnika kako bi računalni modeli mogli otkriti što namjerava govoriti i to pretvoriti u riječi.

Protekle godine spomenuti Elon Musk i njegova tvrtka Neuralink demonstrirali su sličnu tehnologiju usadivši čip u mozak svinje kako bi proučili neuronske veze u mozgu te domaće životinje. Cilj je te tehnologije da se s vremenom sličan uređaj usadi u ljudski mozak kako bi korisnici mogli dijeliti sjećanja te telepatski prizivati svoj automobil Tesla.

I američka vojska proučava tu tehnologiju preko DARPA-e i naravno s ciljem stvaranja supervojnika koji mogu kontrolirati dronove brzinom misli.

Znanstvenici upozoravaju da bi sve to moglo dovesti do novog svijeta, podijeljenog između prirodnih i proširenih ljudi. 

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay