Apolitični

Znanstvenici upozoravaju: Globalnim ekosustavima prijeti kolaps puno prije nego što smo mislili

Prijelomna točka nakon koje više neće biti povratka, umjesto u dalekoj budućnosti, odjednom je – odmah iza ugla.

Znanstvenici sve glasnije upozoravaju na nesagledive i nepovratne posljedice koje klimatske promjene i globalno zagrijavanje imaju na ekosustave diljem Zemlje. Širom svijeta prašume postaju savane ili obradiva zemljišta, savane se suše i pretvaraju u pustinje, a ledene tundre i ledenjaci se otapaju. Diljem svijeta više od 20 posto ekosustava u opasnosti je od promjene ili kolapsa.

Kako u svom članku u The Conversationu ističe grupa znanstvenika, ti se kolapsi mogu dogoditi prije nego što ljudi misle. Različiti ekosustavi već su pod cijelim nizom pritisaka, odnosno stresova. A kad se ti stresovi kombiniraju s povećanjem ekstremnih vremenskih uvjeta uvjetovanih klimom, prijelomna točka nakon koje više neće biti povratka, umjesto u dalekoj budućnosti, odjednom je – odmah iza ugla.

To znači da bi se kolaps ekosustava za koji smo prije mogli očekivati ​​da ćemo ga izbjeći do kraja ovog stoljeća mogao dogoditi već u sljedećih nekoliko desetljeća, upozoravaju znanstvenici u članku i najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Nature Sustainability.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay