Apolitični

Znanstvenici upalili crveni alarm: pet milijuna života godišnje ode zbog trovanja olovom

Trovanje olovom ima daleko veći utjecaj na globalno zdravlje nego što se dosad mislilo, potencijalno pridonoseći više od pet milijuna smrti godišnje i predstavljajući sličnu prijetnju onečišćenju zraka, pokazalo je istraživanje modeliranja u utorak.

Dvojica ekonomista Svjetske banke koji su autori studije, objavljene u časopisu Lancet Planetary Health, rekli su da je to prva procjena utjecaja izloženosti olovu na smrtnost od srčanih bolesti i gubitak IQ-a kod djece u bogatim zemljama i zemljama u razvoju. Glavni autor Bjorn Larsen rekao je za AFP da kada je par prvi put vidio brojku koju je izračunao njihov model, “nismo se čak usudili ni šapnuti broj” jer je bio tako “enorman”.​ Njihov model procjenjuje da je 5,5 milijuna odraslih umrlo od bolesti srca u 2019. zbog izloženosti olovu, 90 posto njih u zemljama s niskim i srednjim prihodima.

To je šest puta više od prethodne procjene i predstavlja oko 30 posto svih smrti od kardiovaskularnih bolesti – vodećeg uzroka smrti u svijetu. “To bi značilo da je izloženost olovu veći uzrok bolesti srca nego pušenje ili kolesterol”, rekao je Larsen.

Utjecaj olova gori nego što se misli

Richard Fuller, predsjednik nevladine organizacije Pure Earth, rekao je da kada su istraživanja u zemljama u razvoju testirala olovo u krvi, uglavnom su pronašla više razine od procijenjenih u novoj studiji. To znači da bi “utjecaj olova mogao biti gori nego što izvješće opisuje”, rekao je za AFP, nazvavši to “pozivom na buđenje”.

Larsen je rekao da smo “još uvijek u mraku” kada je došlo do razumijevanja koliko različiti izvori olova doprinose kontaminaciji krvi.​ Fuller je rekao da je dio ovog “dijela slagalice koji nedostaje” otkriven u izvješću Pure Earth objavljenom u utorak, u kojem je analizirano 5000 uzoraka robe široke potrošnje i hrane u 25 zemalja u razvoju. Utvrdio je visoke stope kontaminacije olovom u metalnim loncima i tavama, keramičkom posuđu, boji, kozmetici i igračkama.​ “To je razlog zašto siromašnije zemlje imaju toliko trovanja olovom”, rekao je Fuller. “Truju ih predmeti u kuhinji.”

Cijeli članak možete pročitati na: klik.hr

Foto: Pixabay