Apolitični

Znanstvenici šokirani: Najštetniji staklenički plinovi zabranjeni Montrealskim protokolom u rekordnom porastu!

Montrealski protokol trebao je biti rješenje za zaustavljanje emisije takozvanih superstakleničkih plinova, koji su od 2010. godine u potpunosti zabranjeni. Ipak, znanstvenici su otkrili da su emisije tih kemikalija u 2020. godini dosegle rekordne razine.

Kemikalije koje su se nekoć naširoko koristile u klimatizacijskim i rashladnim uređajima i koje su se trebale globalno izbaciti iz upotrebe do 2010. godine, zbog njihove štetnosti za ozonski omotač, još uvijek se nakupljaju alarmantnom brzinom u Zemljinoj atmosferi, pokazalo je novo znanstveno istraživanje.

Znanstvenici su bili iznenađeni otkrićem da su koncentracije nekoliko vrsta kemikalija štetnih po ozonski omotač porasle od 2010. godine te dosegnule rekordnu visinu 2020. godine. Krivac za to mogle bi biti alternativne rashladne tekućine koje su trebale zamijeniti tvari koje oštećuju ozonski omotač, sugerira nova studija, objavljena u časopisu Nature Geoscience. No postoji i još veći problem – znanstvenici ne mogu pronaći odakle sve te kemikalije cure.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay