Apolitični

Znanstvenici s MIT-a osmislili novi sustav hlađenja bez potrošnje električne energije

Istraživači eksperimentiraju s radom uređaja koji može hladiti zatvorene prostorije bez trošenja električne energije.

Uz energetsku krizu s jedne strane i kontinuirano globalno zagrijavanje s druge strane, sve se više postavlja pitanje kako ćemo u budućnosti hladiti naše građevine. Prikupljanjem podataka, samo u 2019., rashladni uređaji činili su 8,5 posto ukupne svjetske potrošnje električne energije, što je ekvivalentno oko 1 milijardu tona emisija CO2., a u nadolazećim godinama potrošnja će vjerojatno postati još veća.

Kako bi prevladali ovaj začarani krug, istraživači MIT-a istražuju sustav koji može hladiti prostorije bez potrošnje energije, takozvani pasivni uređaj – prenosi Domus. Ova vrsta tehnologije apsorbira toplinu iz svoje okoline, a zatim koristi fizičke učinke, poput izolacije, isparavanja i zračenja, za prijenos topline dalje do sustava koji hladi, a sve to bez dodavanja energije.

Kako bi testirali izvedbu uređaja, tim ga je postavio na krov kampusa MIT-a u Cambridgeu, pokraj čisto radijacijskog rashladnog sustava. Rezultat je oko tri puta učinkovitiji od najsuvremenijeg sustava. Tijekom ljetnih mjeseci hladio je prostor ispod panela na 9,3°C ispod sobne temperature, čak i na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay