Apolitični

Znanstvenici razvili superbrzu metodu za punjenje baterije automobila za samo 10 minuta

Ubrzanje procesa punjenja električnih automobila može oštetiti bateriju i smanjiti njezin životni vijek, no znanstvenici sad kažu da su osmislili superbrze metode punjenja prilagođene za napajanje različitih vrsta baterija električnih vozila u 10 minuta ili manje, bez nanošenja trajne štete samoj bateriji.

Znanstvenici će svoje rezultate predstaviti na jesenskom sastanku Američkog kemijskog društva (ACS) koji se održava virtualno i osobno od 21. do 25. kolovoza. Na tom događaju bit će gotovo 11.000 prezentacija o širokom rasponu znanstvenih tema.

Punjenje litij-ionskih baterija koje pokreću električna vozila delikatan je čin balansiranja. U idealnom slučaju, vozači žele što je brže moguće vratiti se u promet, ali uz trenutnu tehnologiju, ubrzavanje procesa punjenja može uzrokovati štetu na baterijama.

Značajno smo povećali količinu energije koja može ući u baterijsku ćeliju u kratkom vremenu. Trenutno vidimo da se baterije pune do više od 90 posto u 10 minuta bez litijske obloge ili pucanja katode, ističe dr. Eric Dufek.

Dufek kaže da je krajnji cilj da električna vozila mogu “govoriti” punionicama kako da brzo i sigurno napajaju svoje specifične baterije.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay