Apolitični

Znanstvenici razvili alat koji nas drži korak ispred koronavirusa i razvija nova cjepiva u manje od minute

U borbi s pandemijom novog koronavirusa sve što bi nam moglo dati prednost u obuzdavanju te pandemije vrijedno je pažnje. Američki znanstvenici tvrde da imaju model potpomognut umjetnom inteligencijom koji nas može držati korak ispred novog koronavirusa.

Koristeći umjetnu inteligenciju (AI), tim znanstvenika iz Skole za inženjerstvo USC Viterbi na Sveučilištu Južne Kalifornije u SAD-u, razvilo je metodu kojom se ubrzava analiza cjepiva te se usredotočuje na najbolju potencijalnu preventivnu medicinsku terapiju.

Njihova metoda lako je prilagodljiva i za analizu potencijalnih mutacija novog koronavirusa, što bi moglo osigurati pronalazak najboljih mogućih cjepiva te ljudima dati veliku prednost pred uzročnikom pandemije koji čitavo vrijeme evoluira.

Ovaj AI okvir, kad se primijeni na specifičnosti virusa, može stvoriti kandidate za cjepiva unutar nekoliko sekundi te ih brzo prebaciti u fazu kliničkih testiranja kako bi se postigla preventivna medicinska terapija bez kompromitiranja sigurnosti, ističe Paul Bogdan, profesor elektroinženjerstva i računalnog inženjerstva na USC Viterbiju te jedan od autora studije.

Povrh toga, sustav se može prilagoditi i da nam pomogne da ostanemo korak ispred novog koronavirusa dok on mutira po cijelom svijetu, dodaje Bogdan.

Njihov računalni model, kad su ga primjenili na virus SARS-CoV-2, brzo je eliminirao 95 posto spojeva koji bi se možda mogli korisititi za liječenje virusa te je točno odredio najbolje opcije, tvrdi se u studiji, koja je objavljena u znanstvenom časopisu Nature Scientific Reports.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay