Apolitični

Znanstvenici produljili životni vijek miševa za 23 posto

Novo istraživanje u sklopu kojeg su izraelski znanstvenici produljili životni vijek laboratorijskih miševa za 23 posto uz pomoć posebnog proteina, daje nadu da bi se sličan postupak u dogledno vrijeme mogao primijeniti i na ljudima.

Znanstvenici su u 250 laboratorijskih miševa povećali opskrbu proteinom SIRT6 koji kontrolira brzinu zdravog starenja, no starenjem i opada te su postigli iznimne rezultate, piše list Times of Israel.

Rezultati njihova istraživanja, koji su prošli stručnu recenziju i objavljeni su u časopisu Nature Communications, ukazuju na to da se životni vijek miševa povećao za 23 posto, a ustanovljeno je i da su miševi kod kojih je povećana opskrba spomenutim proteinima bili vitalniji i mladolikiji te manje podložni raku u odnosu na ostale iz kontrolne grupe.

Promjene u očekivanom životnom vijeku uočene među miševima prilično su velike i vjerujemo da bi se isti postupak u dogledno vrijeme mogao primijeniti i kod ljudi, rekao je za list Times of Israel voditelj istraživanja, prof. Haim Cohen sa Sveučilišta Bar-Ilan

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay