Apolitični

Znanstvenici predložili tehnologiju za proizvodnju pitke vode iz vodenea pare iznad oceana…

Vodena para iznad oceana jedan je od trenutno neiskorištenih izvora vode, a riječ je o gotovo neograničenim zalihama vode u tom obliku. Nova znanstvena studija, objavljena u časopisu Scientific Reports, opisuje potencijalne načine korištenja postrojenja za pretvaranje vodene pare iznad oceana u pitku vodu.

“Na kraju ćemo morati pronaći način da povećamo opskrbu svježom vodom, jer očuvanje i reciklirana voda iz postojećih izvora, iako neophodna, neće biti dovoljna za zadovoljenje ljudskih potreba. Mislimo da naša nova predložena metoda to može učiniti u velikim razmjerima”, kaže inženjerka građevinarstva i zaštite okoliša Praveen Kumar sa Sveučilišta Illinois Urbana-Champaign.

Predloženo rješenje

Sa širinom od oko 210 metara i visinom od 100 metara, što je otprilike visina velikog kruzera, predložena struktura oponaša prirodni ciklus vode na način na koji transportira, kondenzira i skuplja vodu. Vlažan zrak bi se prenosio neposredno iznad površine oceana do obližnje obale, gdje bi sustavi za hlađenje mogli kondenzirati vodenu paru u tekućinu. Sve bi ovo radilo na obnovljivu energiju vjetra ili solarnu energiju, pojašnjavaju američki znanstvenici u studiji.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay