Apolitični

Znanstvenici otkrili neobičnu povezanost između starosti, sporog hoda i problema s pamćenjem

Kod starijih ljudi, koji iz godine u godinu hodaju oko 5 posto sporije ili više, a istodobno pokazuju i znakove sporije mentalne obrade podataka, najvjerojatnije će se razviti demencija.

Sporiji hod koji je karakterističan za starenje, oduvijek upozorava na krhkost organizma, što može rezultirati padom, a posljedično i invaliditetom, no nova istraživanja u koja su bili uključeni stariji ispitanici ukazuju na to da bi sporiji hod iz godine u godinu mogao biti i rani znak kognitivnog propadanja, kažu stručnjaci.

To bi mogla biti posljedica smanjenja desnoga hipokampusa, dijela mozga povezanog s pamćenjem, pokazale su studije.

Vježbanje pomaže

Da bi se usporio proces smanjenja desnog hipokampusa, koji se razvija sa starenjem, preporučuju se aerobne vježbe koje mogu povećati veličinu hipokampusa, povećavajući istodobno i neke aspekte pamćenja.

Ukopan duboko u temporalnom režnju mozga, hipokampus je organ neobična oblika odgovoran za učenje, konsolidaciju pamćenja i prostorno snalaženje, poput orijentacije i sposobnosti pamćenja smjerova i lokacija.

Trening aerobnih vježbi povećao je volumen desnoga prednjeg hipokampusa za 2 posto, čime je zaustavljeno smanjenje tog organa povezanog sa starenjem za jednu do dvije godine u randomiziranom kliničkom ispitivanju iz 2011. godine.

Među aerobne vježbe spadaju ​​brzo hodanje, plivanje, trčanje, vožnja bicikla, ples i kickboxing, kao i sve kardio sprave u lokalnoj teretani.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay