Apolitični

Znanstvenici otkrili da se nešto opasno događa u Atlantskom oceanu

Golfska struja doista slabi, potvrđuje to nova studija, a učinak će imati duboke implikacije na jedan od najvećih vremenskih sustava na našem planetu. Kada se Golfska struja mijenja, mijenja se i klima. Istraživači s Oceanografskog instituta Woods Hole i Sveučilišta u Miamiju proučili su četiri desetljeća podatke iz Floridskog tjesnaca, uključujući mjerenja količine morske vode koja je u to vrijeme prošla regijom.

Otkrili su da se prijenos Golfske struje smanjio za oko 4 posto u proteklih 40 godina, što opisuju kao prvi “uvjerljiv, nedvosmislen promatrački dokaz” usporavanja.

Iako temeljni razlozi nisu procijenjeni kao dio studije, postoji 99-postotna vjerojatnost da ovo slabljenje nije slučajan događaj, kažu istraživači.

Struja sa sobom nosi topliju vodu, što zatim utječe na temperature, oborine, razinu mora, aktivnost uragana i još mnogo toga. Također prenosi hranjive tvari preko oceana, uključujući ugljik, prenosi Science Alert.

“Golfska struja je vitalna arterija cirkulacije oceana, pa su posljedice njezina slabljenja globalne”, kaže oceanografkinja Lisa Beal sa Sveučilišta u Miamiju.

Cijeli članak možete pročitati na: klik.hr

Foto: Pixabay