Apolitični

Znanstvenici: Morsko dno blizu Italije je prepuno mikroplastike

Znanstvenici su otkrili dosad najviše razine mikroplastike na dnu mora i to zagađenje otkriveno je u sedimentima izvučenima s dna Mediterana u blizini Italije

Istraživanje koje je provelo sveučilište Manchester otkrilo je do 1,9 milijuna dijelova plastike po četvornom metru.

To je uključilo primjerice vlakna odjeće i drugih sintetičkih tekstila te majušne fragmente većih predmeta koji su se vremenom raspali.

Istraživanje je znanstvenike dovelo do stajališta da se mikroplastika (čestice manje od 1 milimetra) koncentrira na određenim lokacijama morskog dna zahvaljujući strujama na dubini.

– Te struje gomilaju naplavinske taloge – nalik na podvodne pješčane dine – objašnjava dr Ian Kane, koji je predvodio međunarodni tim.

– Mogu biti duge desetke kilometara i visoke stotine metara. Među najvećim su sedimentnim nakupinama na Zemlji. Čini ih vrlo fini mulj pa se može očekivati da u njemu ima mikroplastike – kazao je za BBC News.

Profesorica Elda Miramontes s njemačkog sveučilišta Bremen, koja je koautor istraživanja, kaže da svijet mora uložiti iste napore u borbu protiv zagađenja mora plastikom kao što ulaže u borbu protiv koronavirusa.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay